Kawa bezkofeinowa – Koniecznie poznaj ukrywaną prawdę o tym produkcie!

KAWA BEZKOFEINOWA W RZECZYWISTOŚCI ZAWIERA KOFEINĘ – ALE NIE TYLKO! 

Co skłania wielu z nas do picia kawy bezkofeinowej?

Dlaczego kawa bezkofeinowa staje się w ostatnim czasie coraz to bardziej powszechna? W efekcie rosnącej popularności tak zwanego zdrowego i świadomego stylu życia oraz prezentowanych w mediach sloganów dotyczących walorów kawy bezkofeinowej – opłacanych przez jej producentów, większość z nas jest święcie przekonana, iż produkt ten jest całkowicie pozbawiony kofeiny i w zupełności nie szkodzi zdrowiu. Media promujące kawę bezkofeinową całkiem nieźle radzą sobie z przekonywaniem kawoszy do przejścia na rzekomo zdrowszą alternatywę. Jak czytamy w witrynie Przyjaciele Kawy

Dla kobiet w ciąży, osób starszych, osób doświadczających lęków, cierpiących z powodów chorób serca lub żołądka, mających nadciśnienie – rozwiązaniem jest kawa bezkofeinowa.

Czyżby? Po pierwsze, kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny, a niektóre jej odmiany zawierają całkiem spore ilości tej substancji. 

Kawa bezkofeinowa - ile kofeiny?





Średnio 236 ml kawy bezkofeinowej zawiera około 7-8 mg kofeiny, podczas gdy filiżanka zwykłej kawy zapewnia 70–140 mg. Chociaż te 7-8 mg kofeiny może wydawać się mało istotne, to już tak niewielka ilość może okazać się bardzo szkodliwa dla osób wrażliwych na tą substancję, chorych na nerki, lub cierpiących na zaburzenia lękowe! W przypadku osób podatnych na działanie kofeiny, nawet niewielkie jej ilości mogą znacznie zwiększyć pobudzenie, niepokój, częstość akcji serca i ciśnienie krwi – Więcej na ten temat napisano tutaj. A po drugie… Po drugie w kawie bezkofeinowej znajdują się jeszcze bardziej szkodliwe substancje, niż sama kofeina, więc promowanie tego produktu jako odpowiedni dla kobiet w ciąży, osób starszych i chorych, to istny cynizm!

Kawa bezkofeinowa to stopniowa dewastacja środowiska naturalnego i zdrowia konsumentów!

Podtytuł brzmi nieco zaskakująco – prawda? Co ma wspólnego kawa bezkofeinowa z dewastacją środowiska naturalnego? Jak się niestety okazuje – bardzo wiele! Czy wiesz, że w fazie produkcji, w celu przynajmniej częściowego usunięcia kofeiny z ziaren kawy, są one kilkakrotnie moczone, przez wiele godzin, w toksycznych i rakotwórczych rozpuszczalnikach, takich jak octan metylenu i chlorek metylenu? Obie te substancje są szkodliwe nie tylko dla środowiska naturalnego – do którego oczywiście trafiają, ale również dla wielbicieli kawy bezkofeinowej! 

Kawa bezkofeinowa - oczyszczanie ziaren z kofeiny


Kawa bezkofeinowa zawiera dichlorometan, zwany także chlorkiem metylenu. Substancja ta działa drażniąco na skórę i oczy, a na dodatek wdychanie jej oparów powoduje narkozę i utratę przytomności! Dichlorometan jest rakotwórczy i działa toksycznie na ludzki organizm także w efekcie spożycia. Może powodować nieświadomość, kaszel, zmętnienie rogówki, zawroty głowy, nudności, wymioty, senność, odurzenie.

To niestety nie wszystko, co znajdziesz w składzie ziaren kawy przemysłowo oczyszczonych z nadmiaru kofeiny. Kawa bezkofeinowa jest gorąco polecana osobom z chorobami serca, ale czy to naprawdę dobry pomysł? Okazuje się, że NIE! Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez American Heart Association jasno dokumentują szkodliwość regularnego spożywania kawy bezkofeinowej. Trwające 3 miesiące eksperymenty wykazały, iż u uczestników badań, którzy przez ten okres czasu codziennie pili kawę bezpofeinową, zaobserwowano większe stężenie białka ApoB we krwi, co oznacza większe ryzyko wystąpienia chorób serca. 

Dlaczego kawa bezkofeinowa poważnie szkodzi sercu, a na dodatek może zwiększać ryzyko zachorowania na raka? O tym dowiesz się w oryginalnym artykule do tego krótkiego posta.

Jeśli nadal sądzisz, że kawa bezkofeinowa jest zdrową alternatywą dla tradycyjnej kawy, to koniecznie zapoznaj się z jeszcze bardziej przerażającymi informacjami na jej temat!

CZY ISTNIEJE BEZPIECZNA KAWA BEZKOFEINOWA?

W związku z zagrożeniami dla zdrowia wynikającymi z najbardziej rozpowszechnionych dziś metod otrzymywania kawy bezkofeinowej, z zastosowaniem toksycznych rozpuszczalników, które oczywiście pozostają w produkcie końcowym, niektórzy producenci poszli po rozum do głowy.

Jednym z bezpiecznych dla zdrowia konsumentów sposobów pozbawiania ziaren kawy sporej części kofeiny jest opatentowana metoda SWISS WATER

Kawa bezkofeinowa Swiss Water


Drogi czytelniku! Jeśli dotarłeś do końca tego posta, to zapewne musiał Cię on w pewnym stopniu zaciekawić. Będę Ci wdzięczny za Twój komentarz i udostępnianie tej ważnej informacji. 






0 0 vote
Article Rating
Podziel się:




Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown
Unknown
11 miesięcy temu

kawy rozpuszczalnej i kezkofeinowej nigdy nie piłam i nie pije o szkodliwoci tych produktów juz szłyszałam bardzo dawno i żal mi ludzi tych którzy dalej piją to g..o

Michael Lattari
Michael Lattari
11 miesięcy temu

Mi też jest ich żal i dlatego warto pisać o takich sprawach, bo być może zwyczajnie wielbiciele kawy bezkofeinowej (no i rozpuszczalnej – kolejna trucizna) nie znają powagi zagrożenia. Dzięki za komentarz!